Публикувано на: чт, май 7th, 2015

Учени установиха как кокаинът руши мозъка

Само една доза кокаин е в състояние да промени мозъка, установиха учени от Университета на Източна Англия. При извършване на опити с плъхове те установиха, че кокаинът нарушава връзката между два важни белтъка в мозъка, съобщи британският вестник „Дейли мейл“. Поради това отслабва способността за самоконтрол.

Способността на мозъка да се справя със стреса намалява, увеличава се и вероятността човек да опита с помощта на наркотик да избяга от проблемите. Този стрес може да подтикне към рецидив онези, които се стараят да победят зависимостта. Стресът може да бъде какво ли не – от психологическо напрежение до кадър с употребата на кокаин, мернат по телевизията. При това достатъчно е само еднократна употреба на кокаин, за да се промени структурата на мозъка.

И макар изследването да се провеждаше върху плъхове, изследователите са убедени, че изводите са валидни и за хората. Нещо подобно се случва, когато алкохолици или хероиновите наркомани се опитват да се справят със зависимостта си. Специалистите предполагат, че препарат, който възстановява връзката между белтъците, ще помогне да се предотврати рецидивът при хората, които се борят с кокаиновата зависимост.

Коментари

Автор