Публикувано на: нд, Дек. 10th, 2017

Неврочипове ще контролират настроението на военните

Изработването на система за автоматично управление на настроението на човека се финансира от научно-изследователската агенция DARPA.

Устройството представлява чип за дълбока стимулация на мозъка, чрез което се стартира сканиране на мозъчната дейност и ако е  необходимо се отстраняват „нежеланите грешки“, провокиращи депресивни състояния.

Вътречерепни невроимпланти, подобни на изработващата се иновация вече се прилагат за лечението на нарушения на двигателната активност, за възстановяване на загубени функции заради инсулт или Паркинсон, но всеки опит за повлияване на емоционалния свят на човека до сега бе неуспешен.

Режимът на новия чип с невроимпланти през по-голямата част от време е „спящ“ и се включва само когато е необходимо – при „настроение, излизащо от допустимите предели“. Леки колебания в емоционалното състояние няма да активират чипа, условието да го провокират е те да бъдат близки до депресията.

Според разработчиците на чипа, персонифицираната система за управление на настроението може да бъде от полза за пациенти с тежки разстройства, както и на войници, имащи нужда от помощ за справяне със стреса по време на бойни действия и посттравматичен синдром.

Научно-изследователската агенция DARPA си е поставила като приоритет да разработи аналогични устройства, които не изискват имплантиране в черепната кутия.

 

Коментари

Автор

-